Răceala la copii și terapia Salin

Răceala este o infecţie minoră a nasului şi a gâtului, ce poate fi determinată de mai mult de 250 de tipuri de virusuri, care durează de obicei o săptămână, dar poate persista mai mult la copii. Copiii au anual în medie 6 - 8 episoade de răceală, sezonul durând din septembrie până în martie sau aprilie. În familiile unde copilul merge la gradiniță sau la scoală, răcelile pot fi chiar mai frecvente.

Unul dintre motivele pentru care copii răcesc mai des este faptul că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat (cu cât vârtsta copilului este mai mică, cu atât imunitatea acestuia este mai slabă), făcându-i ceva mai vulnerabili la multe boli. De altfel, copilul tău poate dobândi imunitatea pe rând, doar la câte o tulpina virală din cele peste 200 existente. (Gândeşte-te câte răceli ai făcut tu în timpul vieţii!)

În timpul creşterii, copilul tău va explora şi va atinge (sau va introduce în gură) o mulţime de lucruri, fiind foarte uşor să intre în contact cu un virus. Astfel, virusul va pătrunde în organismul lui cu uşurinţă, dar tot aşa îşi va dezvolta imunitatea mult mai repede.

salin si racealaCopilul sau bebelușul tău se poate îmbolnăvi cu precădere toamna și iarna, datorită schimbărilor pe care le percepe mucoasa nazală la trecerile de la rece la cald. Acestea cresc sensibilitatea de a contacta un virus. Pe de altă parte, copilul petrece mai mult timp în spații închise, unde poate intra în contact cu persoane ce sunt răcite sau doar purtătoare a unori virusuri.

Cum se diferențiaza o răceală de alte afecțiuni?

Tabloul clinic al unei răceli este însotit de rinoree cu mucus clar (îi curge nasul), care își poate schimba culorea în galben și verde în următoarea săptămână. Cel mic poate tuși sau poate avea febra.

Dacă febra scade și copilul își reia activitățile, se joacă și mănâncă normal, cel probabil este vorba doar de o răceala. Gripa sau altă boală însoțită de febră e posibil să aibă un debut mai puternic, putând apărea diaree și vomă.

Pentru copii și părinții lor aparatele Salin ar trebui să fie prima opțiune de tratament ajutător pentru că nu au efecte secundare și nu aduc cu un aport de medicamente care, oricât de ușoare ar fi, agresează metabolismul celor mici. Nu vă grăbiti la cutia cu medicamente, iar la antibiotice nici măcar să nu vă gândiți!

Ochii inflamați și apariția pruritului pot fi semne de alergie, precum și strănuturile în salve sau eritem la nivelul tegumentelor. Aceste simptome pot dura săptămâni sau chiar luni.

Secreția nazală in alergii va rămâne clara pe toată acesta perioadă, copilul nu va face febră iar perioada de aparitie va fi mai ales primavara și vara, mai rar toamna târziu.

Cum tratez copilul de răceală?

Asigură-te că copilul primește lichide suficiente, că este bine hidratat, deoarece în timpul răcelii copilul se poate deshidrata foarte ușor. Pentru sugarii sub 4 luni, hidratarea se va face cu lapte de sân sau formula potrivită vârstei și eventual un supliment de apă sau ceai. După 4 luni, bebelușului i se poate oferi apă sau suc de fructe ca supliment de lichide.

În cazul în care răceala este însotița și de febră, paracetamolul și ibuprofenul ar trebui sa fie administrate atât pentru a reduce febra cât și pentru a reduce reactiile inflamatorii (nas înfundat, roșu în gât), atât la copii, căt și la adulți.

Pentru copii care știu să își sufle nasul, ca de altfel și în cazul adulților, este important ca secrețiile să fie fluidizate pentru a putea fi eliminate mai ușor. Expunerea la aerosolii uscați de sare eliberați de aparatele Salin sunt de neînlocuit în aceste cazuri, pentru că pe lângă efectul dorit de fluidizare a mucusului până în profunimea aparatului respirator (nu doar local la nivelul foselor nazale), intensifică și vibrațiile cililor din epiteliul sistemului respirator fapt care facilitează și eliminarea acestui mucus.

Dar majoritatea copiilor nu știu să sufle nasul până la vârsta de 2-4 ani. Pentru aceștia și părinții lor aparatele Salin ar trebui să fie prima opțiune de tratament ajutător pentru că asociate cu o pompă de evacuare a mucozităților, nu au efecte secundare și întăresc sistemul imunitar fără a aduce un aport de substanțe medicamentoase.

Există și alte câteva metode care pot fi adoptate pentru decongestionarea mucoasei nazale, fiecare cu punctele slabe sau cu părțile bune:

- Câteva picături de soluție salină (sau apă de mare) în fiecare nară pentru a fluidifica mucusul. Pentru năsucul înfundat se pot folosi picături saline preparate în casă: o lingurița rasă de sare la o cană de apă clocotită, care se fierb 10 minute, apoi compoziția se răcește. Se pun 2 picături în fiecare nară. Apoi se aspiră secrețiile cu o pară specială sau pompă de nas. Dacă bebelușul tău are probleme la supt, încercă să-i cureți năsucul înainte de fiecare alăptare. Astfel, va putea să sugă și să respire bine în același timp. Picăturile saline eliberează căile aeriene, îndepărtând mucusul din nasul copilului, doar atunci când sunt administrate, în timp ce expunerea la aerosoli Salin permite ca nasul copiilor să fie permanet desfundat, fapt care asigură atât hrănirea mai ușoară dar și somnul mai odihnitor.

- Pentru a evita iritațiile, puteți aplica puțină cremă la exteriorul nărilor. Nu folosi picături sub formă de spray decât dacă  sunt speciale pentru copii și dacă medicul este de acord. Unele sprayuri nazale pot da rezultate bune la început, însă pot da dependență, cu congestii repetate după folosirea mai îndelungată.

- Folosește un umidificator cu abur cald pentru purificarea aerului din camera copilului sau ia copilul în baie, cu tine, dă drumul la apa caldă și lasă-l să inspire abur pentru 15 minute. O baie caldă poate avea de asemenea efecte foarte bune.

- Pentru a respira mai bine când doarme, pune-i sub cap câteva prosoape, poziția inclinată îl va ajuta să elimine secrețiile mai ușor. În scaunul pentru mașină asează-l într-o pozitie înclinată, cu capul ridicat pentru a respira mai bine.

Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu