Nebulizator sau SaltMed?

Când se adresează aceasta întrebare, destul de des întâlnită printre părinții care doresc să găsească soluții pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii ale celor mici, de fapt se manifestă interesul pentru cunoașterea beneficiilor tratamentului cu aerosoli umezi obținuți cu ajutorul nebulizatoarelor și aerosolii uscați eliberați de inhalatorul SaltMed.

Avantaje comune ale administrarii aerosolilor

  • - Usor de administrat, inclusiv la copii mici
  • - Comod de transportat si depozitat, gratie dimensiunilor reduse
  • - Permit utilizarea controlata in tratamentele medicale ale diverselor afecțiuni respiratorii.

NebulizatorÎn prezent se apelează tot mai frecvent la terapia cu aerosoli în tratarea copiilor, mai ales în cazul copiilor mici sau al preșcolarilor. In aceest sens este bine sa înțelegem pe de-o parte modul general de funcționare al celor două tipuri de dispozitive medicale, dar și efectele fiecărei terapii.

Pentru o evaluare rapidă a criteriilor după care se poate alege intre SaltMed sau nebulizator, trebuie înțeles ca tratamentul benefic este cel al cauzelor unei afecțiuni, nu al simptomelor.

Astfel, este recomandat ca înainte de a începe administrarea unei terapii cu aerosoli medicamentoși, să aveți în vedere un tratament de curățare a mucoasei sistemului respirator (terapia cu SaltMed este o terapie adjuvantă și îndeplinește cu succes rolul de curățare) și de-abia apoi să aplicați un tratament medicamentos (acesta din urmă nu trebuie niciodată început fără recomandarea medicului specialist).

De asemenea, informați-vă despre diferența dintre aerosolii salini (uscați sau umezi) și cei medicamentoși.

Aerosolii medicamentoși sunt preparate farmaceutice lichide destinate aplicării la nivelul căilor respiratorii, sub forma de picături fine, dispersate in aer cu ajutorul unor dispozitive speciale, de tip nebulizator (sunt obținuți prin modificarea medicamentului lichid în picături fine). Despre posibilele efecte nedorite și reacțiile adverse importante ale administrării medicamentelor puteți citi pe blogul Aer-Salin, pentru că acest tip de tratament nu trebuie niciodată făcut “după ureche”.

Există articole in literatura legate de administrarea de sare, prin nebulizări cu ser fiziologic amestecat cu soluție salina. Cătălin Cârstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul de Urgenta pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din București, spunea că aceste soluții saline se pot administra intermitent – la 8 ore, la 12 ore, o zi, două, trei, dar in niciun caz nu poți sa faci administrare continuă cu aceste soluții umede, pur si simplu pentru ca îneci pacientul. Cu o cantitate mare de vapori intra-pulmonar, înseamnă apa in plămâni. Pe când la aerosoli salini uscați nu e niciun fel de problema sa administrezi continuu mai multe zile consecutiv.

Importanța dimensiunii aerosolilor

Importanța dimensiunii de 1-5 microni (dimensiunea activă terapeutic) constă in faptul că aceste particule pătrund până în profunzimea căilor respiratorii și de depun la toate nivelurile (in cavități greu accesibile precum sinusuri și până în alveolele pulmonare) unde își pun in valoare efectele benefice. Particulele cu dimensiuni mai mici (sub 1 micron) sunt foarte slab fixate de epiteliul respirator și prin urmare sunt eliminate rapid prin expirație, în timp ce particulele cu diametrul mai mare de 5-6 microni se depun doar la nivelurile superioare (fose nazale, orofaringe).

Deși in ambele situații este implicată sarea (cu administrare uscată sau umedă), cele doua soluții terapeutice sunt complet diferite atât din punct de vedere al aerosolilor utilizați cat si din punct de vedere al rezultatelor. In cazul nebulizatoarelor se folosește soluție salina si vor rezulta aerosoli ce utilizează ca vehicul apa (aerosoli salini umezi) ce au in principal rolul de a crește hidratarea căilor respiratorii favorizând astfel eliminarea mucozităților si “curățirea” zonei cu facilitarea temporara a respirației.


 

 Citeste alte articole interesante despre sănătate cu aerosoli salini:

Mecanismul antiviral al sării
Click pentru detalii
Actiunea antivirala - Salin

Sarea pro si contra
Click pentru detalii

Aerosolii naturali

Astm

 Click pentru detalii
Despre astm

Toamna
Click pentru detalii
Afectiuni respiratorii de toamna

 Aerosoli din natura

Click pentru detalii
Aerosoli din natură


 

Inhalatorul SaltMed produce aerosoli salini uscați ce acționează in principal la nivelul mucoasei respiratorii prin reducerea inflamației zonale cu ameliorarea rapida a simptomatologiei respiratorii - fluidizarea mucusului, îmbunătățirea respirației si grăbirea vindecării. Efectul antiinflamator al aerosolilor salini uscați se manifesta si pe termen lung prin creșterea imunității locale si asigurarea protecției contra reîmbolnăvirilor, efect protectiv similar curelor de tratament in salina.

Continuitatea tratamentului

Astfel, deși ambele terapii sunt recomandate in tratamentul afecțiunilor respiratorii, rezultatele sunt diferite mai ales in ceea ce privește menținerea efectelor terapeutice in timp: nebulizatoarele oferă doar ameliorarea simptomelor pe termen scurt, pe când SaltMed asigura atât un tratament eficient cat si menținerea sănătății căilor respiratorii o perioada îndelungata.

In mod normal, pentru obținerea efectului de protecție pe termen lung se recomandă utilizarea SaltMed și după ameliorarea simptomatologiei acute pentru a permite vindecarea completa a mucoasei respiratorii inflamate si stabilizarea efectelor in timp.

Pentru asigurarea eficienței terapeutice si pentru o continuitate a tratamentelor cu aerosoli uscați cu sare puteți opta pentru folosirea ulterioară a unui aparat Salin (Salin plus sau Salin S2, in funcție de dimensiunile camerei) sau chiar a unui inhalator portabil InSalin, foarte ușor de utilizat chiar și de copii.

În cazul SaltMed-ului, rezultate sunt rapide: o oră de utilizare pe zi este echivalenta cu o zi petrecută în salină. Metoda unică de producere a aerosolilor salini uscați asigură o producție constantă și controlată de particule saline de dimensiuni active terapeutic - 90% particule cu diametrul 1-5 microni. Concentrația înalta de aerosoli de dimensiuni optime terapeutic și inhalarea controlată, cu ajutorul măștii de inhalare garantează o eficienta sporită a tratamentului.


 

 Citeste alte articole interesante despre sănătate cu aerosoli salini:

Mecanismul antiviral al sării
Click pentru detalii
Actiunea antivirala - Salin

Sarea pro si contra
Click pentru detalii

Aerosolii naturali

Astm

 Click pentru detalii
Despre astm

Toamna
Click pentru detalii
Afectiuni respiratorii de toamna

 Aerosoli din natura

Click pentru detalii
Aerosoli din natură

Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu