Efectele secundare ale medicamentelor

De ce apar reactiile adverse ale medicamentelor?  Deoarece acestea se adresează tuturor oamenilor, răspunsul pacienților fiind diferit la acestea, fiind influențat de diferiți factori, precum vârsta, starea generală de sănătate, sex, severitatea bolii sau existența unei alțe afecțiuni. Reacțiile adverse pot să apara și din cauza interacțiuni cu alte medicamente.

efecte secundareToate tratamentele medicale prezintă reacții adverse cu diferite grade de risc și, cu siguranță, majoritatea dintre noi s-a confruntat, sub o formă sau alta, cu efectele secundare ale medicamentelor la un moment dat în viață. Efectele secundare pot varia în intensitate de la febră ușoară până la probleme grave de genul atacului de cord.

Un efect secundar este considerat a fi reacția care apare suplimentar față de acțiunea terapeutica așteptată a unui medicament. Aceste reacții pot să apară atunci când se modifică doza medicamentului administrat sau când se încheie o anumită schemă de tratament. Persoanele care urmează un tratament cu un medicament nou pot considera că orice experiență neobișnuită ar putea fi un efect secundar. Pe lângă reactia alergică la medicamente, un alt factor care poate determina agravarea simptomelor unui persoane este reprezentat și de diagnosticul incorrect.

Care sunt efectele secundare?

Iată câteva dintre efectele adverse observate la unele dintre grupele de medicamente:

1. Calmantele fără prescripție medicală - Majoritatea oamenilor au luat cel puțin un calmant fără prescripție medicală, cele mai des utilizate fiind antiinflamatoarele nonsteroidiene (înlatură sau diminuează unele simptome și semne ale inflamațiilor, inclusive la nivelul căilor respiratorii). În urma unui studiu britanic realizat pe un lot de peste 4000 de adulti, s-a demonstrat că majoritatea oamenilor sunt pur și simplu inconstienți în ce privește riscul pentru sănătate asociat cu administrarea acestor antiinflamatoare. Aceste medicamente au fost administrare pe termen lung și, de obicei, doza recomandată a fost depășită, fiind frecvent administrate cu alte medicamente pentru durere sau uneori, mai rău, în combinatie cu alcool. Antiinflamatoarele nesteroidiene includ aspirina și medicamente care contin ibuprofen sau naproxen.

Reactiile adverse (conform instrucțiunilor) - Digestive: inapetență, greață, dureri epigastrice, diaree, vărsături, crampe intestinale, flatulență; Nervoase: cefalee, hiperexcitabilitate; Cutanate: rash, prurit; Acustice: vertij; Metabolice: retenție hidrosalină reversibilă, epigastralgii, amețeli, anxietate..

2. Antibioticele - Sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Efectul acestor medicamente este destul de puternic (penicilina, amoxicilina, tetraciclina) și pot provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi tulburări gastrointestinale și candidoza. În plus, utilizarea necorespunzatoare pe o perioadă îndelungată poate determina rezistența bacteriilor la tratament; astfel, bolile vor fi mai greu de vindecat, iar imunitatea va fi mai scăzută.

3. Anticonceptionalele- Cele mai cunoscute reacții adverse ale pilulelor contraceptive sunt creșterea în greutate și sensibilitatea sânilor. Alte efecte secundare: starea de greața, depresie, dureri abdominale, dureri de cap, tulburări de vedere, edeme. Dacă observați oricare dintre aceste simptome contactati imediat medicul J.

4. Antidepresive - Medicamentele antidepresive sunt recomandate mai ales în cazul pacienților care suferă de depresii severe. Antidepresivele actionează asupra unei substanțe chimice din creier, numită serotonina, care îmbunatățeste starea de spirit și joacă un rol important în procesul digestiei, de somn, atenție și alte funcții ale organismului. Reacțiile adverse ale antidepresivelor sunt: somnolența, stări de greata, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, insomnie, probleme sexuale. Majoritatea efectelor secundare sunt temporare și dispar după primele săptămâni de tratament, deși unele dintre ele pot persista (de exemplu uscăciunea gurii etc). Acestea pot provoca simptome de sevraj dacă administrarea tratamentului este întreruptă brusc. Clasele mai vechi de antidepresive au chiar mai multe efecte secundare grave decât antidepresivele noi.

5. Medicamente hipocolesterolemiante- Pacientii care sufera de hipercolesterolemie au nevoie de medicamente pentru a diminua valorile colesterolului până la un nivel de siguranță. Efectele secundare ale acestor medicamente nu sunt severe și nu se manifestă frecvent. Acestea includ: constipatie, stari de greata, eruptii cutanate, insuficienta hepatică, vertij, dureri abdominale, dureri musculare sau arsuri stomacale și slăbiciune.

medicamente6. Somnifere - Majoritatea pastilelor existente aparțin unei clase de medicamente specifice, utilizate pentru a induce și a menține somnul, numite sedative hipnotice. Somniferele pot fi periculoase pentru persoanele cu boli ale plamanilor necontrolate (astm sau BPOC), deoarece după administrarea acestora pacientul respiră mai lent și mai puțin profund. Unele somnifere pot avea efecte secundare nocive de genul parasomniilor - comportamente și acțiuni asupra cărora un somnambul nu deține controlul.

Cum putem contracara efectele adverse?

Nu există o metodă general valabilă prin care pot fi prevenite efectele secundare ale medicamentelor, însă există câteva reguli generale pe care le puteți aplica:

♦ comunicați medicului curant întreg istoricul medical, cu cele mai mici detalii;

♦ ascultați și urmați cu atenție recomandările medicului cu privire la doza medicamentului administrat;

♦ evitati grăsimile, alimentele picante și dulciurile când urmați un tratament medicamentos;

♦ nu intrați în panică în cazul în care apar reacții adverse. Informați medicul cu privire la acestea;

♦ nu consumati alcool în timpul administrării unui tratament medicamentos;

♦ nu combinați doua medicamente decât dacă medicul a indicat acest lucru.

Așadar, niciun medicament eficient nu este lipsit de efecte secundare! Tratați-vă natural și, cel mai probabil, fără efecte secundare. Nu nu uitați de exemplu că efectele benefice pentru problemele respiratorii ale tratamentelor cu aerosoli naturali de sare din salină sunt recunoscute de secole sau că fructele și legumele sunt un izvor de sănătate.

Cele mai detaliate informaţiile privind existeța posibilelor efecte secundare ale unui număr semnificativ de medicamente sunt disponibile pe site-ul adrreports.eu, datele fiind publicate în toate limbile oficiale ale UE.

Informaţiile se bazează pe rapoartele furnizate de autorităţile de reglementare sanitară din ţările membre ale UE şi de firmele farmaceutice care produc respectivele substanţe.

Site-ul prezintă efectele secundare ale fiecărui medicament, îndeosebi din punct de vedere statistic, sub formă de tabele cuprinzând numărul de cazuri raportate, distribuţia pe vârstă şi sex şi alte tipuri de efecte nedorite semnalate.

 

Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu