Despre tratarea cu aerosoli salini a afectiunilor respiratorii la copiii mici

Nou nascutInterviu dr. Cătălin Cârstoveanu

Cu toții stim că este foarte important să cunoastem efectele teraputice ale tratamentelor și metodelor pe care le folosim pentru a ne vindeca. Tocmai de aceea va prezentăm un interviu cu medicul Cătălin Cârstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul de Urgenta pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din BUCURESTI. În interviu acesta ne vorbește despre folosirea în spital a inhalatorului salin SaltMed (singurul inhalator cu emisie constanta de particule de sare uscata).

În cadrul spitalului, care e afecțiunea cea mai importanta, în tratamentul căreia folosiți și terapia cu SaltMed?

Personal am fost implicat în tratarea a trei tipuri de pacienți. Unul și cel mai important, cu rezultate evident pozitive – boala cronică pulmonară la nou născuți și sugari. Câteva cuvinte despre aceasta boală: este vorba de o afecțiune cronică pulmonară, care este una foarte invalidantă, al cărei principal trigger este ventilația mecanică dar care are și alți factori de declanșare: administrarea de oxigen, atelectrauma, infecții, etc. Ventilația mecanică trebuie condusă într-un anume fel, de obicei volutrauma și barotrauma sunt elemente serioase în progresia si declansarea afecțiunii, dar cu toate aceste măsuri de prevenție, boala cronică pulmonară este prezentă.

Avem mulți pacienți care suferă de aceasta boală, unii pe care pur și simplu, uneori nu-i putem deconecta de la aparatele de ventilație mecanică datorită severității bolii cronice pulmonare, ceea ce înseamna ventilație pulmonară a la long. Avem un fost prematur internat cu multiple afecțiuni dar și cu boală cronică pulmonară, pe care după 8 luni de zile am reușit să il deconectăm de la aparatele de ventilatie, folosind și terapia SaltMed.

Avem și un alt prematur cu greutatea foarte mică la naștere, cu boală cronică pulmonară, care a fost ventilat mecanic foarte blând, care a primit o fracție de oxigen foarte mică în cursul ventilației mecanice, dar care a avut o infectie materno-fetală severă și care acum are o boală cronică severă. Din primele minute ale adminstraii SaltMed, am reusit sa obtinem un Tidal Volum Expirator mai mare cu 20% și o saturație cu 2-3% mai mare la același parametric de ventilație mecanică.

Apoi, o a doua categorie de pacienti la care tratamentul a dovedit efecte benefice importante: cazuri de hiperreactivitate bronșica, bronșiolite sau astm. Am pacienti cu bronșiolite, la care administrez SaltMed, pacienți cu astm, la care am reușit reducerea dozelor de cortizon administrand simultan SaltMed.

La pacientii care iau cronic cortizon, inhalatorii, administrarea sistematica și concomitentă de sare SaltMed a permis reducerea sigură a dozelor de cortizon iar modul în care am demonstrat lucrul acesta – am măsurat fracția exalată de oxid nitric în gazul expirat și am observat că are o valoare mai mică, ceea ce este un lucru foarte, foarte bun. De obicei, valorile scădeau cu 2-4 ppm după administrare de particule uscate de sare.

A treia categorie de pacienți sunt cei cu viroze respiratorii – cu bronhoconstricție, bronșite, acute, cronice, la care administrez de rutina SaltMed, fiind un produs natural: e foarte important că este sare naturală, care nu produce efecte secundare.

Cred ca al patrulea lucru la care putem să îl folosim este ca terapie profilactică. Din istoricul altor pacienți știu că administrarea profilactică poate preveni infecțiile respiratorii virale și complicațiile acestora. Practic, acești pacienti care beneficiază de tratament preventiv, fac boli mai puțin serioase sau nu fac - asta se întâmplă, așa că e un tratament care merită din toate punctele de vedere.

Cum procedați în administrarea propriu-zisă, pe pacienti atât de mici?

Am avut patru pacienți pe care i-am tratat cu nebulizator salin administrat în circuitul de inspir al ventilatorului, cu un conector T Luer Lock la care am atașat inițial manufactura noastră, un tub Air Lock care se putea atașa direct de inhalator. Acum avem un nou conector, foarte apropiat de piesa în T. Este foarte important că ceea ce nebulizezi să meargă imediat intra-traheal și la nivel pulmonar.

Care au fost efectele tratamentului?

Am fost absolut încantati să vedem efecte imediate: practic, în momentul în care am conectat nebulizatorul salin în circuitul de inspir al pacientului, administrând aer comprimat și nu oxigen, s-a produs o saturație imediată, peste saturația precedentă a pacientului – în scurtă vreme pacientul a început să se hiperventileze iar stările de volum s-au îmbunătățit. Am reusit să deconectăm astfel pacienți în trei săptămâni sau o lună jumătate.

Avem altul acum, care este tratat astfel, și deja de ieri păna astăzi s-au parcurs pași foarte importanți în tratare (este un caz de boală cronică pulmonară). Noi vedem efectele, analizând parametrii ventilatori și gazele sangvine – se îmbunătățesc imediat. Și se îmbunătățesc persistent, adică lucrurile nu sunt reversibile – mă refer la faptul că nu se întorc la starea de unde au plecat, ca la un antiinflamator imediat, la care efectele dispar o dată cu întreruperea medicației.

Ceea ce este foarte important de spus este că am administrat continuu nebulizarea, nu am administrat-o la ore fixe, ci a fost administrată 24 de ore din 24, schimbând nebulizatorul de două ori, pentru regenerarea lui.

Am folosit două nebulizatoare pe zi, unul 12 ore, altul 12 ore și le-am schimbat în permanență, timp de trei săptămâni până la o lună jumătate (cât am administrat la pacientul cel mai grav pe care l-am avut aici).

Vă spun din nou, este vorba de un pacient pe care l-am ținut pe aparatul de respirat opt luni de zile, aproape că spusesem părinților că nu mai știm ce să-i mai facem și nu mai credeam că putem să il deconectăm de la plămânul artificial.

Despre tehnologia folosită de acest inhalator salin, ce ne puteți spune?

Particulele sunt foarte mici, exista chiar studii facute de alti medici, cercetători, care au demonstrat distribuția particulelor între 0.5– 1 micron, până la 5 microni, până la 10 microni și care este distribuția lor intra pulmonară: cât se depun în plămân și cât se depun intratraheal. Este clar, cu cât este mai mică particula, în jur de 0,5 - 1 micron, cu atât mai bine pentru noi, pentru că fiind dimensiuni de nivelul acesta, avem o mare distribuție pulmonară.

Este foarte evident – din demonstrațiile clinice și din datele din literatură de specialitate, că mare parte din ceea ce se nebulizează în cartușul acela ajunge intrapulmonar. Efectele sunt foarte bune și este important de reținut: deși am avut peste o lună jumătate de administrare continuă (nebulizatorul salin direct intra traheal deci direct intrapulmonar) nu a existat nicio modificare la nivelul electroliților. Adică sodiul și clorul, absolut normali – să nu vă faceți griji de nivelul seric al sodiului și al clorului, nu se modifică. Deci cantitatea minimă care intră la nivel pulmonar este eficientă pentru a aduce aceste efecte benefice.

Ce face sarea asa de bine?

Nou nascutNe-am pus toate problemele și noi – ne-am gândit la tot felul de experimente, să demonstăm ce se întampla la nivel de membrane celulare, cum să demonstrăm, ce se întamplă cu pompele de ioni, ne-am gândit tot felul de lucruri – nu prea găsim experimente de felul acesta în literatura de specialitate. Dar, este foarte cert că probabil este vorba de un efect antiedematos. Pur și simplu, scoate apa din țesuturi. Probabil că exista și un efect direct antiinflamator la nivelul lanțului arahidonic – este posibil lucru acesta, nu știu. Probabil că se întâmplă ceva la nivel de pompe, iarași – nu pot să spun lucrul acesta. Cert este ca efectele sunt clare, sunt demonstrate și nu sunt dăunătoare.

Care credeti că este diferența între administrarea de solutie salina versus aerosoli cu sare uscată?

Există articole în literatură legate de administrarea de sare de 2%, de 3%, nebulizări cu ser fiziologic amestecat cu soluție salină molară (deci 5,8). Se face o soluție de 2-3% și ghidurile pentru bronșiolite vorbesc despre lucrul acesta – cum să se administreze. Se administreaza intermitent – la 8 ore, la 12 ore, o zi, două, trei dar în niciun caz nu poti să faci administrare continuă cu aceste soluții, pur și simplu pentru că îneci pacientul când o așa mare cantitate de vapori intră pulmonar, înseamnă apă in plămâni. Pe cănd la aerosoli salini nu e niciun fel de problemă să faci lucrul acesta. Și distribuția intra-pulmonară este cu totul alta și aici cred că este de fapt tot secretul.

Nu am găsit niciun articol legat despre boala cronică pulmonară pe termen lung și administrarea de soluție salină (2-3%) intrapulmonar sub forma de nebulizări. La noi terapia SaltMed are un impact serios, adjuvant în tratarea acestei boli, care este, cum vă spuneam, o boala invalidantă.

Credeti ca aerosoloterapia medicamentoasă ar fi mai eficienta dupa utillizarea unei terapii saline, în ideea dezobstruării bronșice produse?

Păi da, lucrurile sunt foarte clare pentru noi – din moment ce un pacient începe să aibă tidal volume mai mari, din moment ce încep să-i fac schimb, să-i scad fracția inspirată de oxigen, asta înseamna că schimburile se fac mult mai bine. Sunt pacienți care stau luni de zile intubati, și care, ca în orice centru din lumea aceasta, dupa 60 de zile sunt colonizați 100% intrapulmonar, sunt colonizati cu bacterii, nu neaparat infectați, ci colonizați. Printre altele, cred că reusim să facem și o mai bună recrutare pulmonara, se deschid mai multe alveole. Și ghidurile de tratament recomandă nebulizări cu antibiotice pentru aceste colonizări – evident că mă astept ca tratamentul cu nebulizări medicamentoase antibiotice să fie mult mai eficiente la acesti pacienti dupa aerosoloterapie cu SaltMed, este evident.

Interviul a fost publicat initial (01.11.2015) de site-ul sfatulmedicului.ro


 

 Citeste alte articole interesante despre sănătate cu aerosoli salini:

Mecanismul antiviral al sării
Click pentru detalii
Actiunea antivirala - Salin

Sarea pro si contra
Click pentru detalii

Aerosolii naturali

Astm

 Click pentru detalii
Despre astm

Toamna
Click pentru detalii
Afectiuni respiratorii de toamna

 Aerosoli din natura

Click pentru detalii
Aerosoli din natură


Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu