Cum ne ajută aerosolii din natură?

Aerosolii se sunt micro-particule solide, lichide sau gazoase aflate în suspesie în atmosferă. Ei se formează prin diferite mecanisme, cele mai frecvente fiind evaporarea şi acţiunea mecanică (valurile marii care se sparg la ţărm produc aerosoli marini). Din păcate majoritatea aerosolilor provin din surse poluante, emisiile fabricilor şi uzinelor, gaze de eşapament, fumul de ţigară etc. Putem afirma că aerul din jurul nostru este impregnat cu aerosoli nocivi, în special în aglomerările urbane, fiind de altfel şi principala cauză care a dus la înmulţirea alarmantă a cazurilor de afecţiuni respiratorii.

 Aerosolii benefici din natura

Aflaţi în atmosferă respirabilă, aerosolii de diferite dimensiuni sunt inhalaţi în mod natural pe ambele căi: pe nas şi pe gura. Dacă vorbim de

Aerosolii salini sunt microparticule de sare care se formează in concentraţii mari în saline naturale sau artificiale sau în apropierea mărilor şi oceanelor (aerosolii marini).

 Salina PraidCum ne ajuta aerosolii salini?

Sarea, prin natura sa, este o substanţă bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportându-se ca un dezinfectant. Prin proprietăţile sale electro-chimice, sarea, mai exact ionii salini, odată depuşi pe tractul respirator, pe lângă acţiunea bazica asupra bacteriilor şi microorganismelor, determina "înmuierea", lichefierea şi fluidizarea mucusului de pe căile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor străine dintre cilii şi din micro-cavităţile tractului respirator, redarea mobilităţii cililor din tractul respirator, determinând astfel uşurarea progresivă şi de lungă durată a respiraţiei, expectorarea pe cale naturală şi facila, eliminarea materiilor alergene sau bacterigene prin fenomenele reflexe de tuse, scurgeri nazale, expectoraţii etc., simptomatica caracteristică vindecării bolilor respiratorii.

Retenţia mucusului şi îngroşarea acestuia pe căile respiratorii este o cauză importantă a multor boli respiratorii. Transportul şi consistenţa mucusului de pe tractul respirator este asigurat de către cilii existenţi. Atât atrofierea stratului de cili cât şi reducerea elasticităţii şi a mobilităţii acestora, determină acumularea şi îngroşarea mucusului tractului respirator, îngreunarea şi obstrucţia fluxului de aer din şi înspre plămâni, răguşire, tuse, expectoraţie îngreunată, disconfort respirator, senzaţii de sufocare etc. Vâscozitatea şi elasticitatea mucusului sunt afectate atât de acumulările de materii străine corpului uman, cât şi de capacitatea de transport şi eliminarea acestuia din tractul respirator. Eliminarea facilă a secreţiilor bronho-faringiene determină şi eliminarea mai rapidă a germenilor patogeni şi a elementelor (micro-particule, micro-organisme) iritante.

Observaţiile de-a lungul timpului, asupra persoanelor cu afecţiuni respiratorii, au arătat ca mucusul tractului respirator se îngroaşă în condiţiile în care pierde din umiditate şi salinitate pentru că organismul nu poate suplini aportul de lichid si sare necesar.

In aceste condiţii, inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, prin inspirarea lor aceştia acţionând în primul rând direct asupra mucusului. Diluţia aerosolilor salini la nivelul mucusului (sarea fiind puternic higroscopica - retine umiditatea din mediul înconjurător), determina în primul rând, fluidizarea acestuia, facilitând expectorarea mai facilă. Fluidizarea mucusului duce implicit la uşurarea respiraţiei, eliminarea secreţiilor obturante, eliminarea factorilor iritanţi, autocurăţirea organică şi durabilă a tractului respirator, anihilarea germenilor patogeni precum şi a efectelor inflamatorii sau iritante.

 Cum şi unde ne tratam cu aerosoli?

 In România există saline naturale special amenajate în scop terapeutic. Teoretic nu are importanta sursa aerosolilor salini atâta vreme cât respiram aerul astfel impregnat, însă practic exista diferenţe, în special legate de calitatea aerului care conţine amestecul de aerosoli.

 Aerosolii la malul marii.

Specialiştii sunt de părere că din punct de vedere calitativ cei mai benefici aerosoli sunt cei de natura marina, pe care îi inspiram la malul mărilor şi oceanelor, în anumite condiţii.

 Apa de mare conţine, pe lângă sare, şi alte elemente (iod, brom, magneziu, calciu) puternic ionizate de razele ultraviolete, un adevărat cocktail de sănătate.

LitoralMarea, prin aerosoli, asigură o tonifiere a căilor respiratorii superioare atât la copii, cât şi la adulţi, ca să nu mai amintim că aerosolii stimulează imunitatea. Nici un aparat, oricât de perfecţionat ar fi, nu reuşeşte să producă aerosoli atât de complecşi şi binefăcători, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt bombardate de poluare. Expunerea la aerosoli trebuie începuta la 6-7 dimineaţa prin plimbări cât mai aproape de apa mării, copiii trebuie să se joace la limita dintre nisip şi valuri.

Marea, în ansamblul ei, are un caracter puternic filtrant al aerului prin mecanisme uşor de înţeles, dar faptul ca trăim la malul marii nu înseamnă că ne tratam cu aerosoli marini. Desigur ca în aerul inspirat există şi astfel de microparticule de sare provenite de la apa de mare, însă concentraţia lor în aer este insuficientă pentru nevoile organismului la care se adaugă si aerul poluat din vecinătatea oraşelor şi a zonelor industriale de la malul mării.

 Cum iau naştere aerosolii marini?

Aerosolii marini sunt alcătuiţi din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coasta, particule care sunt antrenate de curenţii de aer. Zona cea mai bogată în aerosoli o constituie o fâşie de plaja de 50 - 100 m. Digurile şi falezele de la malul marii se mai numesc şi "patria aerosolilor marini" deoarece în momentul în care valurile se sparg de faleza sau de diguri, stropi foarte fini se dispersează în aer producând astfel aerosoli.

 Cat durează o cură de aerosoli marini?

Curele zilnice este bine sa dureze minim jumătate de ora, cu prelungire pâna la câteva ore. Ideale sunt plimbările în zonele amintite mai sus, dimineaţa între orele 06:00 şi 10-10:30 şi seara după ora 18:00, vara, şi după ora 16:30 primăvara şi toamna. Iarna sunt indicate curele cu aerosoli la orice ora din zi numai în zilele cu soare şi fără ger sau vânt puternic. O cură eficienta de aerosoli durează minim 10-12 zile, ideal ar fi 18 zile, măcar o dată pe an.

Sunt buni aerosolii marini pentru bebeluşi?

Aerosolii marini sunt foarte buni pentru bebeluşi, daca se respectă câteva reguli simple.

Aerosoli litoralSe va evita vântul puternic. Chiar daca vântul puternic aduce la mal o concentraţie mai mare de aerosoli, iar valurile se izbesc cu putere la ţărm producând la rândul lor mai mulţi aerosoli, bebeluşii nu sunt pregătiţi să-i facă faţă.

♦ De asemenea în zilele toride de vara bebeluşii trebuie feriţi de expunere directă la soare, dimineaţa sau seara fiind şi în cazul lor intervalele recomandate pentru o plimbare la ţărmul mării.În absenta vântului, gerul nu este o problemă daca sunt îmbrăcaţi corespunzător, însă vom limita plimbările la doar 30 de minute şi nu mai mult de doua ori pe zi. Pe timp de iarnă, dimpotrivă, se va căuta compania soarelui, orele prânzului fiind cele mai indicate, şi în funcţie de intensitatea soarelui, putem sau nu să le cream umbră. Nu trebuie totuşi să uitam că soarele, dacă nu este intens, este benefic pentru bebeluşi, el ajută la fixarea calciului în oase, la închiderea fontanelei dar şi la reglarea problemelor tenului (de exemplu acneea bebeluşului etc).

 Aerosoli la saline

Pentru cei care nu au la îndemână marea, salinele naturale sunt cea mai bună alegere. Avantajul salinelor naturale, faţă de cele artificiale, constă în calitatea aerului în ansamblul său. Practic nu putem vorbi de poluare în adâncuri, aerul subteran având un grad mare de puritate.

 Lipsa alergenilor care irită căile respiratorii este caracteristică atât microclimei peşterilor cât şi a orizonturilor de mină închise exploatării. În timp ce numărul particulelor care plutesc în aerul marilor oraşe, „numărul de germeni” depăşeşte chiar 1000/cm3, în grotele subterane acesta poate fi uneori şi sub 100. La etajul tratamentelor balneare acesta variază între 180-270. Se găsesc aici şi anumite tipuri de ciuperci, dintre care unele pot fi folosite şi pentru producerea de antibiotice.

 Ionizarea negativă a aerului este, în unele grote subterane, extrem de mare reducând numărul crizelor astmatice şi intensitatea lor.

Concentraţiei mai scăzută de ozon din aerul salinei semnifică un grad mare de puritate care ajută la combaterea spasmelor muşchilor netezi în timp ce valoarea mai scăzută a PH-ului (aciditatea) din aerul salinei contribuie la dezinfectarea acestuia, adică la micşorarea florei bacteriene.

 Presiunea parţială a oxigenului este mare ceea fapt care permite combinarea efectului salinei cu terapia oxigenării hiperbare (la o scara mult mai mica).

 De exemplu la salina PRAID presiunea din mine este mai mare (aprox. cu 12-15 Hgmm), şi de aceea, presiunea parţială a oxigenului este mai mare cu 2,07% decât cea de la suprafaţă. Ca urmare directă, în timpul inhalării aerului din mină, aprovizionarea cu oxigen a organismului creşte cu 2%. La PRAID, în salină, presiunea atmosferică este de 734 Hgmm în octombrie şi de 726 Hgmm în iunie, deci se află în raport direct cu schimbările atmosferice din suprafaţă.

 Cele mai cunoscute saline naturale din Romania sunt salina SLĂNIC PRAHOVA, Salina PRAID - jud. HARGHITA, Salina TURDA - jud CLUJ, Salina OCNELE MARI - jud VALCEA, Salina TARGU OCNA - jud. BACAU şi Salina CACICA - jud SUCEAVA.

 În comparaţie cu aceste metode naturale, dispozitivele salin, care folosesc pentru terapie sare de mină, care îşi păstrează calităţile şi proprietăţile celor din saline, au avantajul că pot fi folosite terapeutic eficient tot timpul anului producând efecte similare benefice, fără a fi necesară deplasarea la saline sau pe litoral, pentru terapia cu aerosoli.


 

 Citeste alte articole interesante despre sănătate cu aerosoli salini:

Mecanismul antiviral al sării
Click pentru detalii
Actiunea antivirala - Salin

Sarea pro si contra
Click pentru detalii

Aerosolii naturali

Astm

 Click pentru detalii
Despre astm

Toamna
Click pentru detalii
Afectiuni respiratorii de toamna

 Aerosoli din natura

Click pentru detalii
Aerosoli din natură


Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu