Climatul marin, aerosolii şi importanţa respiraţiei

Climatul marin are, mai ales în timpul verii, o acţiune tonifiantă, făcându-ne chiar şi fără să vrem, să fim mai vioi şi mai activi.

Aerosoli mariniPrin trăsăturile caracteristice (contrastul dintre temperatura aerului şi cea a apei mării, mişcarea continuă a aerului reprezentată de briză, aerosolii, existenţa unui aer de o puritate deosebita -70% din oxigenul planetar fiind produs la nivelul oceanelor) climatul marin este destul de solicitant pentru organism. Acest climat este mai degrabă indicat persoanelor sănătoase, ca excelent mijloc de călire şi fortifiere, dar folosit cu înţelepciune, este de un mare ajutor şi celor care suferă de anumite afecţiuni.

Climatul marin este mediul ideal pentru persoanele astenice, depresive, lipsite de tonus, care vor să înlăture efectele sedentarismului ori să mai reducă din greutatea corporală. Astfel oricine poate resimţi senzaţia de calm indusă de presiunea atmosferica uniformă, variaţiile mici de temperatură şi umiditatea aproape constantă.

Climatul de litoral, din cauza presiunii barometrice crescute, realizează condiţii favorabile schimburilor gazoase. De asemenea, micşorează numărul respiraţiilor, favorizează combinarea hemoglobinei cu oxigenul şi permite o irigare mai uşoară şi mai puternică a plămânilor.

In acest context, foarte importanţi sunt aerosolii.

Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici obţinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanţă solidă sau lichidă fin dispersată; ei pot fi naturali (de pădure sau marini) şi artificiali (substanţa solidă sau lichidă fiind în acest caz de natură medicamentoasă sau produsă prin procedee similare celor naturale, precum în terapia cu dispozitivele Salin).

Aceşti aerosoli au avantajul că sedimentează lent, se resorb rapid prin bronhii şi pot străbate un strat subţire de lichid fără a se dizolva.
Aerosolii marini sunt formaţi din miliarde de particule foarte fine de apa sărata, încărcate cu numeroase oligoelemente (clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu etc.), dar având sarcină electrică negativă. Când pătrund în plămâni şi în arborele bronşic, aerosolii cresc amplitudinea respiraţiei, fluidifică secreţiile bronşice şi nazale, intensifică acţiunea sistemului imunitar, dinamizează procesele cerebrale, mintea devenind limpede, clară şi calmă. De-a lungul timpului, au fost înregistrate numeroase cazuri de vindecări spectaculoase ale unor afecţiuni respiratorii, nervoase şi metabolice grave, prin inspirarea zilnică a aerosolilor marini şi prin efectuarea unor exerciţii respiratorii în acest mediu bogat în aerosoli.

O deosebita atenţie trebuie acordată permanent respiraţiei şi în mod deosebit pe timpul curelor pe litoral. Medicina orientală susţine că toxinele se elimina în proporţie de aproape 90% prin respiraţie şi doar 10% prin alte metode (transpiraţie etc.). Medicina clasică are procente diferite : 80%-20%, dar oricum concluzia, spunem noi, este clară.

În cazul curelor de litoral, toate organele (stomacul, plămânii, inima, creierul, pielea) beneficiază daca au un aport crescut de oxigen.
Suntem sănătoşi dacă celulele noastre sunt sănătoase! Pentru ca ele să fie sănătoase au nevoie în primul rând de oxigen. Respiraţia diafragmică ajută sistemul limfatic să se mişte mai repede prin organism putină lume ştie că limfa (care se ocupa cu eliminarea toxinelor din celule) e pusă în mişcare prin exerciţii şi prin respiraţie diafragmică. Avem de 4 ori mai multa limfă decât sânge în corp şi nu avem o pompă care să mişte aceasta limfa (spre deosebire de sange care are inima).

În continuare, merită să vorbim puţin şi despre posibilele efecte negative ale aerului condiţionat. Pentru 40% dintre oameni, trecerea bruscă de la aerul canicular la cel rece poate avea o mulţime de efecte nedorite: indigestii, probleme nervoase, sexuale şi de scădere a imunităţii.
Indigestiile sunt cauzate de tulburări ale secreţiei de suc intestinal şi gastric ca urmare a şocului contactului cu aerul rece. Trecerile bruşte de la aerul cald la cel rece pot declanşa anumite mecanisme genetice ale sindromului maniaco-depresiv, nevroze sau chiar depresii. Atmosfera rece slăbeşte întregul sistem imunitar, apărând un risc mai mare de îmbolnăvire cu majoritatea bolilor provocate de viruşi şi bacterii. Pentru a preveni aceste efecte negative, trecerea de la cald la rece trebuie să se facă lent şi cel mai important, să nu răcim niciodată atmosfera sub 8-9°C fata de temperatura de afară.

În concluzie, mergând pe litoral respiraţi cât mai adânc, profitaţi de aerosoli şi climatul uniform ca presiune, temperatură şi umiditate (alteraţi-l cât mai puţin cu aer condiţionat) şi faceţi mişcare – mergeţi pe jos, faceţi fitness, jucaţi fotbal şi volei pe plajă, înotaţi… până la epuizare; toxinele se vor elimina şi vă veţi bucura de un nivel al energiei extraordinar!


 

 Citeste alte articole interesante despre sănătate cu aerosoli salini:

Mecanismul antiviral al sării
Click pentru detalii
Actiunea antivirala - Salin

Sarea pro si contra
Click pentru detalii

Aerosolii naturali

Astm

 Click pentru detalii
Despre astm

Toamna
Click pentru detalii
Afectiuni respiratorii de toamna

 Aerosoli din natura

Click pentru detalii
Aerosoli din natură


Articol publicat în Noutati .

Comentarii

    Nu sunt comentarii la acest articol.

Adaugă un comentariu